CZWARTEK, 21 CZERWCA 2018

Bez kataru do wiosny

Zdjęcia: Agencja FotoIP

Przedwiośnie, jakie nas czeka, to niestety gorący czas gdy atakują wirusy. Jak się przed nimi uchronić? Można spróbować zadziałać domowymi sposobami, tak jak to od dawna robi była modelka a obecnie prekursorka zdrowego stylu życia Agnieszka Maciąg. Większość składników do przygotowania takich preparatów można kupić w aptece lub zwykłym sklepie, tak jak zrobiła to Weronika Rosati.

 

 

Herbatka z kwiatu lipy

2 łyżeczki suszonych kwiatów lipy zalać wrzątkiem, parzyć pod przykryciem przez około 10 minut, przecedzić. Można dodać miód, sok z cytryny, sok malinowy. Lipa ma działanie napotne, wzmacnia odporność i łagodzi kaszel.

 

Herbatka z kwiatu lipy II
Do szklanki włożyć łyżkę miodu i gotować 10 minut. Dosypać łyżkę kwiatów lipy. Przykryć i odstawić na 10 minut. Przecedzić. Podawać 3 razy dziennie  po łyżeczce.

 


Syrop z cebuli
2 duże cebule obrać, pokroić w plasterki, warstwami układać w słoiku przesypując cukrem (lub miodem), można też dodać kilka posiekanych ząbków czosnku. Po kilku godzinach syrop można zlać. Podawać kilka razy dziennie łyżkę. Syrop można przechowywać w lodówce 1-2 dni.

 

 

Uodparniająca lemoniada
Do słoika włożyć 8 ząbków czosnku, 2 łyżki miodu, pokrojoną (wcześniej umytą i sparzoną wrzątkiem) połówkę cytryny, wcisnąć sok z drugiej połówki i wlać szklankę przegotowanej zimnej wody. Słoik zakręcić, zamieszać i włożyć na dobę do lodówki. Po przecedzeniu pić 1-2 łyżeczki na noc. Kurację powtarzać co kilka tygodni.

 


Ziołowa herbata na kaszel
Wziąć po jednej części kwiatów lipy, kwiatów czarnego bzu, babki lancetowatej i szałwii. Dwie łyżeczki mieszanki zalać szklanką wrzątku, parzyć pod przykryciem przez około 10 minut, przecedzić. Osłodzić miodem. Pić 3-4 razy dziennie po 1 filiżance (młodszym dzieciom podawać 3-4 razy dziennie po 1-2 łyżki).

 


Napar z tymianku
2 łyżeczki tymianku zalać wrzątkiem, parzyć pod przykryciem przez około 10 minut, przecedzić. Osłodzić miodem, dodanie cynamonu poprawia smak. Pić 3-4 razy dziennie. Ułatwia odkrztuszanie.

 


Nalewka bursztynowa
Pył lub drobne, nieoszlifowane bursztyny zalać spirytusem i odczekać kilka dni. 

 


Mleko z miodem i czosnkiem
Do gorącego mleka dodać łyżkę masła i miodu. Zamieszać i wrzucić rozgnieciony ząbek czosnku. Przecedzić przez sitko i wypić gorący napój. Łagodzi ból gardła.

 

 

Syrop z czerwonego buraka
Dużego buraka ćwikłowego obrać, pokroić w drobną kostkę i zasypać 4 łyżkami cukru. Odstawić na 1 dzień. Pić 2 razy dziennie 1 łyżeczkę.

 

 

Inhalacja z rumianku
2 torebki rumianku zaparzyć w 1 litrze wody. Inhalację robić około 10 minut (dzieci 5 minut - wcześniej nieco napar przestudzić). W identyczny sposób można przygotować inhalację z szałwi. 

 

 

Wzmacniający aloes
Liść aloesu umyć i obrać ze skórki (nie powinno się tego robić metalowym nożem), wymieszać z miodem w stosunku 1:1. Przechowywać w lodówce, podawać 2-3 razy dziennie po łyżeczce przez 3 tygodnie. Po tygodniu przerwy kurację powtórzyć. 

Instagram Agnieszka Maciąg
Instagram Agnieszka Maciąg
Zdjęcie: Agencja FotoIP
Zdjęcie: Agencja FotoIP


KEYWORDS
plotki gwiazdy zdjęcia paparazzi katar wiosna

KOMENTARZE




WYŚLIJ

szukaj

GO!

Newsletter

GO!
-->