NIEDZIELA, 18 LISTOPADA 2018

WARSZTATY Z GWIAZDĄ. Wege Wielkanoc z Moniką Mrozowską i Katarzyną Błażejewską-Stuhr

Zdjęcia: Agencja FotoIP

Powoli szykujemy się do Wielkanocy. Razem z Moniką Mrozowską i Katarzyną Błażejewską-Stuhr, pod czujnym okiem portalu Allaboutlife, przygotowywaliśmy świąteczne potrawy w wersji wege. 


Obie Panie o zdrowym odżywianiu wiedzą prawie wszystko. Kasia to dietetyk kliniczny i psychodietetyk. Swoim pacjentom proponuje diety oparte na produktach sezonowych, lokalnych i naturalnych.  Autorka m.in książki "Odżywienie dzieci mądre i zdrowe" oraz "Jak zamieszać w swoim życiu czyli KOKTAJLE dla zdrowia i urody”. Autorka bloga www.kachstuhr.pl

Monika Mrozowska – aktorka, propagatorka zdrowego odżywiana. Od wielu lat proponuje zdrowe i smaczne potrawy widzom programu „Dzień Dobry TVN”. Autorka i współautorka książek kulinarnych – m.in. Słodkie i zdrowe, czyli desery, które możesz jeść codziennie oraz Słodko zdrowo świątecznie. Wegetarianka. Z pasją angażuje się w akcje prozdrowotne, przede wszystkim związane z edukacją żywieniową.

Razem z  min. Ewą Szabatin, Magdaleną Antosiewicz, Agnieszką Kałuża testowaliśmy jak smakują takie wegetariańskie Święta. A jako, że Wielkanoc to czas rodzinny, to towarzyszyły nam dzieci.  Dla nich też, gdy miały dość wspólnego gotowania, był przygoowany kącik gier. Lubicie gry planszowe? Zmierzcie się w RURCE WODNEJ! 

O oprawę kulinarną zadbały marki: Hortex, OSM KRASNYSTAW, Zepter, Baziółka, która tym razem wprowadziła nowość czyli zioła cięte. Do czego wykorzystaliśmy te produkty? Zobacz PRZEPISY!

 

Napój z szafranem: (na 8 osób)

 4 szczypty szafranu (sprawdź także nowość - krem do pielęgnacji marki Orientana z szafranem)

4 szklanki wody

2 łyżki miodu 

sok z cytryny 

 

Złote mleko (na 8 osób)

1/4 szklanki kurkumy 

1 łyżeczka tartego imbiru

1 łyżeczka cynamonu 1/3 łyżeczki zmielonego pieprzu 

 1/2 szklanki wody

Zagotować w garnuszku do uzyskania pasty, przełożyć do słoiczka.

2 łyżeczki pasty

2 łyżeczki masła klarowanego

4 łyżeczki miodu lub syropu klonowego 

2 szklanki mleka roślinnego 

 

Zupa bez wody

2 cebule

3 papryki kolorowe

1 paprykarz 

0,5 kg pieczarek

2 ogórki kiszone

1 ketchup (mały słoiczek)

3 ziemniaki surowe

kminek mielony,

ostra czerwona papryka,

pieprz mielony

  

Sałatka jarzynowa 8 porcji

2 opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem 

8 jajek

200 g majonezu

2 dojrzałe awokado

pęczek kolendry 

pęczek bazylii 

sok z 1/2 cytryny

sól i pieprz do smaku

Warzywa gotuję al dente. Ugotowane lekko studzę. Jaja gotuję na twardo, obieram i kroję w kosteczkę. Dwa awokado obieram ze skórki. Jedno z nich kroję w kostkę, mieszam z majonezem i miksuję na jednolity krem. Drugie kroję na ćwiartki , a każdą z nich w cienkie plasterki. Ugotowane, wystudzone warzywa mieszam z jajkami i kremem z awokado i majonezu. Solę i pieprzę do smaku. Na górze sałatki układam kawałki pokrojonego awokado, polewam sokiem z cytryny i posypuję poszatkowanymi ziołami.

 

Tarta z bobem 8 porcji

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej razowej graham

100 g masła

3 łyżki śmietany 

duża szczypta soli

1 opakowanie bobu 

1 opakowanie mini marchewki 

125 g sera cheddar

150 ml słodkiej śmietanki 

1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

1/2 łyżeczki kurkumy 

2 łyżki czosnku niedźwiedziego

sól i pieprz do smaku

8 jajek przepiórczych

bazylia 

Z mąki, masła, śmietany i soli zagniatam ciasto. Odstawiam na 30 minut. Następnie wałkuję cienko i wykładam nim posmarowaną masłem formę do tarty. Wstawiam do pieca rozgrzanego do 180 st C na 10-15 minut aż się przypiecze ( góra / dół). Bób rozmrażam w gorącej wodzie i obieram ze skórki. Ser ścieram na drobnej tarce, mieszam ze śmietanką ,przyprawami bobem i marchewką. Na podpieczony spód wykładam masę z sera i warzyw, na górę wbijam jeszcze przepiórcze jajka. Zapiekam w piecu ( góra/ dół) w 180 st C kolejne 10-15 minut aż tarta od góry lekko się przyrumieni.

 

Zupa krem z dynią 8 porcji

1 opakowanie dyni 

1 opakowanie groszku

1 opakowanie maślanki 

1/2 łyżeczki kurkumy

1/2 łyżeczki imbiru szczypta chilli

1 ząbek czosnku

1 biała cebula

2 łyżki oliwy z oliwek

W jednym garnku na łyżkę oliwy z oliwek wrzucam wyciśnięty ząbek czosnku, imbir, kurkumę i chilli i smażę dosłownie minutę. Dorzucam dynię i dolewam odrobinę wody, żeby przykryć warzywa. Gotuję ok. 10 minut. W drugim garnku na łyżkę oliwy wrzucam posiekaną cebulę, smażę ok. 5 minut aż się zeszkli, dorzucam groszek i dolewam tyle wody, żeby przykryć ziarenka. Gotuję 10 minut. Następnie obydwie zupy miksuję ( każdą oddzielnie!!!) Po zmiksowaniu solę do smaku. Na talerze delikatnie nalewam jedną i drugą zupę tak, żeby jak najmniej się połączyły. Gotową polewam odrobiną maślanki.

 

Muffiny z bobem

2,5 szklanki mąki

1 szklanka jogurtu 

1 jajko

1/3 szklanki oleju

 łyżeczka proszku do pieczenia

½ kg gotowanego i obranego bobu 

 ½ łyżeczka soli pietruszka i kolendra 

2 cebule pokrojone w kostkę i podsmażone na odrobinie oleju

Wymieszaj wszystkie suche składniki, potem dolej jajko, olej, jogurt, na koniec wmieszaj obrany bób i podsmażoną cebulkę. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.

 

 Nasiona chia z owocami 8 porcji

200 g nasion chia

2 l jogurtu 

1 opakowanie malin 

szczypta szafranu

1 opakowanie mrożonych jagód 

2 soki jabłko-banan-mango

Nasiona chia dokładnie mieszam z jogurtem. Maliny gotuję z jedną butelką soku Leon i szafranem, a jagody z drugą butelką bez szafranu. Gotuję na małym ogniu ok. 10 minut, żeby odparować nadmiar płynu. Nasiona chia z jogurtem nakładam do miseczek. Na wierzch nasion wylewam trochę uduszonych w soku malin, a trochę jagód.

 

Galaretka z owocami 12 porcji

2 l soku jabłko-mango 

4 płaskie łyżeczki agaru

2 opakowanie jeżyn 

Do małych miseczek wrzucam po kilka jeżyn. Agar rozpuszczam dokładnie w zimnym soku. Następnie ciągle mieszając zagotowuję sok i gorący wlewam do miseczek z jeżynami. Odstawiam do wystygnięcia. Agar tężeje już w 32 stopniach C.

 

Mazurek wiśniowy

ciasto: 200 g mąki orkiszowej

150 g masła

2 żółtka

3 łyżki syropu z agawy

Masa: opakowanie mrożonych wiśni, szczypta szafranu 1/2 l soku jabłkowego 

Polewa: tabliczka gorzkiej czekolady 75 ml słodkiej śmietanki, 2 łyżeczki syropu z agawy

Mąkę, masło, zółtka i syrop zagniatam na ciasto. Odstawiam na 30 minut do lodówki. Wiśnie gotuję w soku jabłkowym z szafranem ok. 20-30 minut na małym ogniu, żeby sok odparował , zgęstniał i stał się bardziej słodki. Ciasto wałkuję i wykładam nim posmarowaną masłem formę do ciasta. Piekę w piekarniku góra/dół w 180 st C ok. 20 minut, aż się przyrumieni. Czekoladę rozpuszczam ze śmietanką i syropem w kąpieli wodnej. Na upieczony spód ciasta wylewam odparowane wiśnie z szafranem, a wiśnie polewam rozpuszczoną czekoladą. Odstawiam do zastygnięcia.

  

Rolada szpinakowa na słodko

Opakowanie mrożonego szpinaku – rozmrozić i odsączyć

4 żółtka

szczypta soli

4 łyżki cukru

2 łyżki mąki

dodać ubitą piane

piec na natłuszczonej papierze na blasze z piekarnika, schłodzić 200 stopni 10 min.

Rolada: 250 g serka mascarpone 300 ml śmietany kremówki, łyżka soku z cytryny łyżka cukru pudru ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka agar – agar, ½ szklanki wody (w letniej wodzie rozmieszaj agar – agar albo żelatynę, zagotuj) 2 szklanki mrożonych malin 

Ubij śmietanę z odrobiną soku z cytryny i cukru oraz aromatu waniliowego, na koniec przy najwolniejszych obrotach miksera dodawaj po łyżce serek mascarpone i przestudzony roztwór agaru lub żelatyny.

Sos: 1 szklanka truskawek ,1 krzaczek bazylii - do zrobienia sosu z truskawkami  Ubij śmietanę z odrobiną soku z cytryny i cukru oraz aromatu waniliowego, na koniec przy najwolniejszych obrotach miksera dodawaj po łyżce serek mascarpone i przestudzony roztwór agaru lub żelatyny.

Zupa krem z dynią
Zupa krem z dynią
Tarta z bobem
Tarta z bobem
Mazurek wiśniowy
Mazurek wiśniowy
Monika Mrozowska
Monika Mrozowska
Katarzyna Błażejewska-Stuhr
Katarzyna Błażejewska-Stuhr


KEYWORDS
plotki gwiazdy zdjęcia

KOMENTARZE




WYŚLIJ

szukaj

GO!

Newsletter

GO!
-->