Zimą nie chodzi tylko o to, jak dobrze przykryjemy się się warstwami wełnianych ubrań, ale także o to, co spożywamy, co może pomóc nam zachować ciepło. Istnieją pewne pokarmy, przyprawy i napoje, które można włączyć do swojej diety, które w naturalny sposób mogą wytwarzać ciepło w organizmie.
Te pokarmy i dodatki dietetyczne są szczególnie przydatne dla osób, które niezbyt dobrze radzą sobie z niskimi temperaturami lub mogą mieć słabą odporność. Tacy ludzie nieustannie potrzebują akumulować ciepło ciała ze źródeł zewnętrznych, ale te mogą okazać się nieskuteczne w niskich temperaturach.
Produkty ocieplające organizm
Figi to świetny przykład suszonych owoców, które mogą pomóc zachować ciepło podczas zimy. Innym doskonałym suszonym owocem do spożycia w zimie jest daktyl, który jest powszechnie spożywany dodając go do ciepłego mleka. Figi i daktyle są bogate w wapń i żelazo i mają charakter ocieplający.
Niektóre z najbardziej rozgrzewających warzyw korzeniowych to marchew, rzodkiewka, ziemniaki, cebula i czosnek. Te warzywa są wolniej trawione w organizmie, co generuje więcej ciepła. Warto włączyć więcej tych warzyw do swojej zimowej diety, aby zachować ciepło. Niektóre z tych warzyw są sezonowe i świeże, a co za tym idzie są jeszcze zdrowsze dla organizmu.
Przyprawy i dodatki
Warto zamienić przetworzony cukier na miód jako słodzik do swoich zimowych napojów. Miód ma naturalnie ciepły charakter, można go nawet dodawać do gorących sałatek jako sos sałatkowy. Jednak diabetycy mogą chcieć zachować ostrożność podczas korzystania z miodu podczas zimy.
Można dodać przyprawy, takie jak goździki, cynamon, imbir, anyż gwiazdkowaty itp., aby uzyskać dodatkowy smak i ciepło. Te przyprawy można dodawać do curry, herbat i kaw oraz zasadniczo do każdego zimowego gorącego napoju.